Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα με δυο συνταγές - Vasilopita New-Years-Cake- with two recipes



Οι βασιλόπιτες παραδοσιακά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες, τις βασιλόπιτες τύπου τσουρέκι και τις βασιλόπιτες τύπου κέικ.

Η τύπου κέικ βέβαια, δεν χρειάζεται φουσκώματα και αναμονές.
Εμένα προσωπικά δεν με ενθουσιάζουν τα βαριά ανατολίτικα αρώματα, δηλαδή οι μαστίχες, τα μαχλέπια και οι κακουλέδες.
Προτιμώ τα αρώματα των εσπεριδοειδών και την αφράτη υφή του Pan di Spagna (παντεσπάνι) για να καλωσορίσω τη νέα χρονιά.
Θα τις δούμε και τις δυο σήμερα όμως, και μάλιστα, με τον πιο εύκολο τρόπο που μπορούμε να τις φτιάξουμε.

Βασιλόπιτα τύπου κέικ
Θα χρειαστούμε:
-1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (συσκ. μισού κιλού)
-1 πακέτο φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
-2 φλιτζάνια ζάχαρη
-6 αυγά
-1 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος (light αν έχετε τσιμπημένη χοληστερίνη)
-ξύσμα και χυμό από 1 ακέρωτο λεμόνι
-1 βανίλια

Πώς τη φτιάχνουμε:
Θα αφήσουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου από βραδύς για να μαλακώσει και θα το χτυπήσουμε καλά στο μίξερ με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Θα προσθέσουμε τα αυγά ένα-ένα χτυπώντας συνεχώς, το ξύσμα από το λεμόνι και το χυμό του, τη βανίλια και το φλιτζάνι γάλα ή την κρέμα γάλακτος. 
Αφού χτυπήσουμε το μείγμα και φουσκώσει όμορφα, θα κοσκινίσουμε πάνω από το μπολ το αλεύρι.
Θα ανακατέψουμε, όχι με το μίξερ αλλά με τη σπάτουλα, απαλά και με αγάπη, τα έχουμε πει αυτά, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.

Θα ανάψουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, θα πάρουμε ένα ωραίο ταψάκι στρογγυλό, μεσαίου μεγέθους (30 εκ διάμετρο), θα το βουτυρώσουμε, θα το πασπαλίσουμε με λίγο, ελάχιστο αλεύρι και θα ρίξουμε το μείγμα για να μπει να φουρνιστεί.
Μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε δύο μικρότερα ταψάκια, ώστε με ένα σμπάρο να έχουμε δυο βασιλόπιτες, μια για μας και μια για τη γιαγιά και τον παππού.
Ωραία ιδέα και δεν θα τρώμε περισσεύματα βασιλόπιτας όλη την ερχόμενη εβδομάδα!

Στα τρία τέταρτα με πενήντα λεπτά ψησίματος, θα κάνουμε το τεστ του μαχαιριού (αν βγαίνει καθαρό όταν το βυθίσουμε στην πίτα) και θα δούμε αν έχει ψηθεί.
Αν έχει ψηθεί, θα την αφήσουμε να κρυώσει και θα την ξεφορμάρουμε από το ταψί της.
Θα την τοποθετήσουμε σε εορταστική φαντασμαγορική πιατέλα και θα ψάξουμε να βρούμε (σιγά μη βρούμε) ένα μεγάλο χορταστικό δίευρο, θα το τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο, θα τουμπάρουμε την πίτα και με προσοχή θα το χώσουμε από κάτω, σε μια τυχαία θέση.
Για τη διακόσμηση, μην αγχωθείτε. Ένα πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη είναι ό,τι πρέπει.
Θα γράψουμε και το 2014 με λίγη κανέλα ή με νιφάδες σοκολάτας ή με σποράκια ροδιού ή με πολύχρωμη τρούφα και μπορούμε αν θέλουμε, να την τυλίξουμε ολόγυρα με μια όμορφη χρωματιστή κορδέλα και να δέσουμε έναν μεγάλο φιόγκο στο πλάι.

 The traditional New Year cakes fall into two categories, type vasilopita brioche and vasilopita type cake .


The type of cake of course , need not bloating and waiting .
I personally do not excite heavy oriental perfumes , namely chewing gum, machlepi and Kakoulas .
I prefer the scents of citrus and fluffy texture of Pan di Spagna ( sponge cake ) to welcome the new year .
We'll look at two today , however , and indeed, in the easiest way that we can fix it.


Vasilopita cake formula
You will need :
-1 Package raising flour alone ( sysk. half kilo )
-1 Package of fresh butter or margarine
-2 Cups sugar
-6 eggs
-1 Cup milk or cream (light if you have a crush cholesterol)
- zest and juice of 1 lemon akeroto
-1 vanilla


How to we make :
We will leave the butter out of the refrigerator the night before to soften and will hit well in the blender with the sugar until fluffy .
We'll add the eggs one by one beating constantly , zest and lemon juice , vanilla and cup of milk or cream.
After you hit the mixture and rise nicely , will sift over the flour bowl .
You shuffle , not the mixer but with spatula , gently and with love , we told them to be incorporated into the flour .


Will turn the oven to 180 degrees , you get a nice round pan , medium size ( 30 cm diameter) , will buttered , sprinkle it with a little flour minimum and will take the mixture to get baked to .
We can divide the mixture into two smaller tins , with one stone so to have two New Year cakes , one for us and one for grandma and grandpa .
Nice idea and will not eat leftovers vasilopita all next week !

In three quarters with fifty minutes baking , we will test the knife ( if coming clean once it is put in the pie ) and see if it is cooked .
If it is cooked , let it cool and will xeformaroume from the pan .
I'll put in a spectacular festive platter and we look ( I will not find ) a big hearty enlarged , will wrap in foil , will cajole the pie and attention will chosoume underneath, in a random position .
For decorating , do not get stressed . A sprinkling with powdered sugar is what you need .
We will write and in 2014 with a little cinnamon or flaked chocolate or pomegranate or sporakia with colorful sprinkles and if we want , to wrap around with a pretty colored ribbon and tie a big bow on the side.




Βασιλόπιτα τσουρέκι


Θα χρειαστούμε:
-500 με 600 γρ. αλεύρι
-1 φλιτζάνι αλεύρι extra
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι γάλα
-250 γρ. βούτυρο αγελάδας
-2 αυγά και1 κρόκο
-2 φακελάκια ξερή μαγιά
-μισό κουταλάκι μαστίχα ή μαχλέπι κοπανισμένα ή ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή όλα μαζί

Πώς τη φτιάχνουμε
Ρίχνουμε μέσα στο γάλα τη  μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Για να μην αχρηστευτεί η δύναμη της μαγιάς, πρέπει το γάλα που θα ρίξουμε μέσα να είναι χλιαρό, με απλά λόγια, να μπορείς να κρατήσεις μέσα το δάχτυλό σου και να μετρήσεις μέχρι το 10.
Μαζί με αυτά ανακατεύουμε και ένα φλιτζάνι αλεύρι, το χτυπάμε  καλά με το σύρμα και το αφήνουμε στην άκρη για να φουσκώσει, να κάνει μερικές μπουρμπουλήθρες δηλαδή.

Ύστερα από ένα δεκάλεπτο προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε κι αυτά καλά με τα υπόλοιπα.
Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το μίγμα και προσθέτουμε ανακατεύοντας απαλά το αλεύρι και όποιο από τα μυρωδικά έχουμε διαλέξει να βάλουμε μέσα.
Ζυμώνουμε χωρίς να ταλαιπωρήσουμε πολύ το ζυμάρι.
Πριν απορροφηθεί όλο το αλεύρι, ρίχνουμε μέσα σε μικρές δόσεις το βούτυρο και δουλεύουμε τη ζύμη όσο να απορροφηθεί και αυτό.
Προκύπτει μια απαλή, βουτυρένια ζύμη, την οποία σκεπάζουμε καλά-καλά με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Σε δυο ωρίτσες έχει μυρίσει όλο το σπίτι, η ζύμη έχει φουσκώσει και είναι έτοιμη για πλάσιμο.
Την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα, τη βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο χτυπημένο με λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή γράφουμε με ολόκληρα αμύγδαλα το 2014 στην επιφάνεια και την ψήνουμε για περίπου τρία τέταρτα της ώρας, στους 180 βαθμούς.
Μόλις ψηθεί και κρυώσει, θα βάλουμε το νόμισμα, όπως και στη βασιλόπιτα κέικ.


Καλή χρονιά σε όλους!


 Vasilopita brioche




You will need :
-500 To 600 g . flour
-1 Cup extra flour
-1 Cup sugar
-1 Cup of milk
-250 G . butter cow
-2 Eggs and 1 yolk
-2 Sachets dried yeast
half - teaspoon mastic or machlepi chopped or grated orange or lemon or all together

 
How we make the
Pour the yeast in the milk and stir. Add the sugar .
To avoid useless the power of yeast , milk should be dropped into being lukewarm , simply put , you can keep your finger through and count to 10.
Along with these mix and one cup flour, beat well with wire and leave aside to rise , make a few bubbles that .

After ten minutes , add the eggs and beat well with them and the rest.
Take a large bowl , pour the mixture and add the flour , stirring gently and whichever herbs we choose to put inside.
Knead battered without much dough.
Before absorbed all the flour , pour in small doses butter and work the dough to be absorbed as well.
Result is a soft , buttery dough that barely cover with towel and let it rest .
In two of hours has smelled throughout the house, the dough has risen and is ready for shaping .
The mold in round shape, put in greased pan , brush the surface with egg beaten with a little milk , sprinkle with almond net or write with whole almonds in 2014 the surface and bake for about three quarters of an hour at 180 degrees .
Once baked and cooled, we put the currency as pie and cake .

Happy new year everyone!


 http://www.eyedoll.gr

by antzela krokidi

29/12/2013 - Άντζελα Κροκίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου