Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Χριστόψωμο παραδοσιακό

Ας δοκιμάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό Χριστόψωμο, που θα στολίσει το γιορτινό τραπέζι μας και θα του δώσει μια ιδιαίτερη νότα παράδοσης, ζεστασιάς και νοσταλγίας.
Πρόκειται για ένα υπέροχο στρογγυλό ψωμί στολισμένο συνήθως με ολόκληρα καρύδια, στο κέντρο του πάντα ένας σταυρός και στα τέσσερα μέρη που ορίζει ο σταυρός, όμορφα στολίδια από ζυμάρι, εμπνευσμένα από τη φύση.
Φύλλα, κλαράκια, πουλιά και λουλούδια.
Το ψωμί αυτό μπορεί να ετοιμαστεί  την παραμονή των Χριστουγέννων και να κοπεί στο τραπέζι την επόμενη μέρα.
Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε
-1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-2 φακελάκια ξερή μαγιά ή δυο κύβους φρέσκια
-νερό
-1 κουταλιά γλυκάνισο
-2 κουταλιές ζάχαρη
-4 κουταλιές μέλι
-1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα
-μισό κουταλάκι κανέλα
-μια πρέζα γαρίφαλλο
-ελάχιστο μοσχοκάρυδο
-μισό κουταλάκι αλάτι
-μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Για το στόλισμα, σουσάμι και ένα ή περισσότερα ολόκληρα καρύδια (με το τσόφλι).
Πρώτα θα βάλουμε τους σπόρους του γλυκάνισου σε δυο φλιτζάνια νερό να πάρουν μια βράση και να βγάλουν το άρωμά τους και με αυτό το νερό, αφού γίνει χλιαρό και το σουρώσουμε από τα σπόρια, θα ζυμώσουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά μας σε μια μαλακή ζύμη που δεv θα κολλάει στα τοιχώματα του μπωλ, όπως έχουμε εξηγήσει εδώ.
Θα αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να ανεβεί για περίπου μια ώρα, σκεπασμένη, σε ήσυχο και ζεστό χώρο.
Μόλις δούμε ότι έχει φουσκώσει καλά, θα την πατήσουμε να ξεφουσκώσει και θα την πλάσουμε σε μια όμορφη μπάλα, αφού κρατήσουμε στην άκρη ένα κομμάτι ζυμάρι, αρκετά μεγάλο, ώστε με αυτό να πλάσουμε το σταυρό και τα υπόλοιπα στολίδια που θα βάλουμε στην επιφάνεια.
Θα στρώσουμε τότε το ψωμί σε ένα λαδωμένο ταψάκι ή καλύτερα σε ταψάκι στρωμένο με λαδωμένη λαδόκολλα και με το ζυμάρι που κρατήσαμε θα φτιάξουμε λωρίδες και θα τις κολλήσουμε στην επιφάνεια με λίγο νεράκι, για να σχηματίσουμε το σταυρό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχοκάρφια (ολόκληρα γαρυφαλλάκια δηλαδή) για να στερεώσουμε το σταυρό και τα υπόλοιπα στολίδια στη θέση τους.  
Στο κέντρο του ακριβώς, θα βάλουμε ένα ολόκληρο καρύδι.
Η διακόσμηση βεβαίως είναι τελείως ελεύθερη, κάνουμε ό,τι σχέδια θέλουμε, απλά επειδή το ψωμί θα ξαναφουσκώσει, να έχουμε υπόψη ότι τα σχέδια θα αλλάξουν λίγο σχήμα και μέγεθος και θα απλώσουν.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι, προαιρετικά.
Αφήνουμε το ταψάκι σε ζεστό χώρο σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα για να φουσκώσει πάλι το ψωμί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Μόλις κρυώσει, περνάμε την επιφάνεια με ένα μίγμα νερού με μέλι, σε αναλογία 1 προς 3, για να γυαλίσει όμορφα και να λουστραριστεί.
Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για το πιο γιορτινό ψωμί και πρέπει να έχει την ανάλογη εμφάνιση.
Τολμήστε να το φτιάξετε και είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιάσετε!
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

 Let's try this Christmas to make a traditional Christmas cake , which will adorn the festive table and we'll give it a special touch of tradition, warmth and nostalgia .

This is a lovely round bread typically adorned with whole nuts in the center of everything a cross and four parts specified by the cross, beautiful ornaments dough , inspired by nature.Leaves, twigs , birds and flowers .The bread can be prepared on Christmas Eve and cut on the table the next day .

To fix that we will need-1 Pound of flour for all uses-2 Sachets dried yeast or two diced fresh- water-1 Tablespoon anise-2 Tablespoons sugar-4 Tablespoons honey-1 Cup of grated walnuts- half teaspoon cinnamon- a pinch of carnations- minimum nutmeg- half teaspoon salthalf - cup of olive oil.For the decoration , sesame and one or more whole nuts ( in shell ) .

First you put the seeds of anise in two cups of water to a boil and make aroma and with this water , having become lukewarm and strained juices from the spores will knead the flour and the rest of our ingredients into a soft dough that will not stick to the sides of the bowl , as we explain here .We will leave the dough to rest and rise for about an hour , covered, in a quiet and warm place .

Once we see that it has risen well, you 're screwed and will deflate the creatures in a beautiful ball after keeping aside a piece of dough , large enough with it to cross the plasma and other ornaments that will put the surface .It will then pave the bread in a greased baking pan or better oiled pan lined with parchment paper and dough that kept will create lanes and will stick to the surface with some water to form a cross.We can use moschokarfia ( ie whole Garyfallakis ) to clinch the cross and other ornaments in place.In the center of the right , we will put a whole nut .The decor is of course completely free, do whatever plans we want , just because the bread will re-inflate , keep in mind that the plans will change little in shape and size and will stretch out .Brush the surface with oil and sprinkle with sesame seeds , optional.

 
Allow the pan to a warm place covered with a clean towel to rise again the bread and preheat the oven to 180 degrees .Bake for about 1 hour .Once cool , pass the surface with a mixture of water and honey , a 1 in 3 to polish beautifully and loustraristei .Do not forget that this is the most festive bread and must have the looks .Dare to make and is sure to impress !
Good luck and happy holidays !


 http://www.eyedoll.gr


 http://www.youtube.com/watch?v=Hi-7pUrJSAI&feature=share




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου