Τρίτη 30 Απριλίου 2013

τσιλίχουρδα της κυρα-Λένης tsilichourda of Mrs. Lenis

τσιλίχουρδα της κυρα-Λένης
η πασχαλινη λιχουδια

tsilichourda of Mrs. Lenis
During the Easter delicacy


Υλικά (για 6-8 άτομα)
1.300-1.500 γρ. συκωταριά κατσικίσια
400 γρ. αντεράκια κατσικίσια
Κατσικίσια γλυκάδια (αν είναι δυνατόν)
2 μαρούλια
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μάραθος
1 ματσάκι λάπαθα
1 ματσάκι σέσκουλα
3-4 λεπτά και τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι παπαρούνες
1 ποτηράκι κρασιού χυμός λεμονιού (ή λιγότερο, αν δεν θέλετε να είναι πολύ ξινό)
2-3 επιπλέον λεμόνια για την προετοιμασία
1/2 ποτηράκι κρασιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τη συκωταριά σε κυβάκια, στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού. Γυρίζουμε τα εντεράκια ανάποδα με μια βελόνα του πλεξίματος, τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να σταθούν στο χυμό των επιπλέον λεμονιών για να ασπρίσουν. Στη συνέχεια τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά. Τα πλέκουμε σε πλεξίδες ή τα κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια (προσοχή: δεν τα ανοίγουμε με το ψαλίδι). Βάζουμε τη συκωταριά (και τα γλυκάδια) σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, στην αρχή χωρίς τίποτα άλλο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγο και τα σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε τα εντεράκια και περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά, ψιλοκομμένα. Δεν ανακατεύουμε, αλλά κινούμε την κατσαρόλα ώστε να πάνε παντού. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά το πολύ, αν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Tip:

Τα τσιλίχουρδα δεν είναι σούπα, όπως η μαγειρίτσα. Θυμίζουν στη σύσταση ένα υδαρές σπανακόρυζο. 


 ευχαριστούμε http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=988

 Ingredients (for 6-8 people)From 1300 to 1500 g. pluck goat400 gr. anterakia goatGoat sweetbreads (if possible)2 lettuce1 bunch dill1 bunch fennel1 bunch of sorrel1 bunch chard3-4 minutes and tender leeks, chopped1 bunch green onions, chopped1 bunch kafkalithres1 bunch of poppies1 glass of wine lemon juice (or less if you do not want to be too sour)2.3 extra lemons for the preparation1/2 cup extra virgin olive oil wineSalt and pepper
ExecutionCut pluck in cubes the size of a small walnut. Spins enterakia upside down with a knitting needle, wash them well and let them stand in the extra lemon juice to whiten. Then put them in a colander to drain well. The knit in pigtails or cut them into large pieces (caution: do not open with scissors). Put the pluck (and sweetbreads) in a wide, shallow pan, to start with nothing until the liquid has evaporated and then add olive oil, onions and leeks. Let them wilt for a while and add the lemon juice. Add the enterakia and about a glass of wine and allow the water to boil on low heat. Just before removing it from the heat, add the remaining greens, chopped. Not stir, but we move the pot to go everywhere. Let stand 10 minutes at most, add salt and pepper if necessary and serve the food hot.
Tip:The soup is tsilichourda like soup. Reminiscent of the recommendation a watery spinach.


 Thank http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=988

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου